4.11.10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (για την κυκλοφορία της νέας ποιητικής συλλογής)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την κυκλοφορία της νέας ποιητικής συλλογής :

''Και ξανάζησα...''

του Ελευθερίου Ξάνθου
(Λευτέρη Τζιόλα)

[ Εκδόσεις : ‘’Θερμαϊκός ''– ΙΑΝΟΣ ]

Σε μιά περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και αντιποιητική, σαν τη σημερινή, ο Ελευθέριος Ξάνθος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Λευτέρη Τζιόλα) επανέρχεται με μιά νέα ποιητική του συλλογή με τον προκλητικό και προφητικό τίτλο : ‘’Και ξανάζησα...’’
Οραματικός, τολμηρός, ευαίσθητος, εμπνευσμένος, ασυμβίβαστος, πολύπτυχος ο Ελευθέριος Ξάνθος παρουσιάζει ένα ποιητικό έργο στέρεο και ξεχωριστό, με βαθειές τις ρίζες του και πολλαπλά σημαινόμενα, που θα αγαπηθεί και θα συζητηθεί. Ενώ, μπορεί να αποτελέσει και σημείο αναφοράς της νέας γενιάς και των ανθρώπων που προβληματίζονται, αγωνιούν και αναζητούν...
Ο μεγάλος έλληνας ποιητής, Τάκης Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στο ποιητικό έργο του Ελευθερίου Ξάνθου είναι αποκαλυπτικός : «Τα ποιήματά σου, γράφει, με αιφνιδίασαν και με εντυπωσίασαν. Βρέθηκα μπροστά σ΄έναν κάτοχο της ποιητικής τέχνης που η ζωή του συνυπάρχει με την ποίηση με όλη τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει. Εικόνες πρωτότυπες, φανταστικές συζεύξεις λέξεων, ροή υπέροχη, αληθινά μια ορχηστρική κλιμάκωση που τείνει διαρκώς να προσεγγίσει την τελειότητα.». Και, συνεχίζοντας την αξιολογική του άποψη ο Τάκης Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει: «Ιδιαίτερα πρόσεξα την επιδίωξή σου να δημιουργήσει η ποίησή σου βαθύτερες σχέσεις με τη μουσική. Είσαι από κείνους που πιστεύουν ότι η ποίηση τείνει να ενωθεί με τη μουσική.Μιά άποψη που κι εγώ επικροτώ... Χάρηκα, που στο τέλος αρχίζεις ν΄ατενίζεις το όνειρο. Η καταφυγή σου στο όνειρο θα σε προστατέψει. Αυτός είναι ο φάρος που αναγγέλλει στους στίχους σου ! Η αναλαμπή του σίγουρα θα σε βοηθήσει να αποφύγεις κακοτοπιές και να κερδίσεις μιά γνήσια ποιητική ενόραση».
Επίσης, η σπουδαία ελληνίδα ποιήτρια, Ρούλα Αλαβέρα, μιλάει πολύ χαρακτηριστικά: « Ο Ελευθέριος Ξάνθος (ο Λευτέρης Τζιόλας), λέει, έχει μέσα του έναν βολβό, γεμάτο υγεία, χυμούς, αμεσότητα, πλούτο και λεβεντιά, από τις ποιητικές του εικόνες, από τους τόπους και τα τοπία του, από τον πόνο, τη νοσταλγία, τον αγώνα και τη δημιουργία, -μέσα απ΄όλα αυτά-, αποτυπώνεται αυτός ο βολβός ζωής που τον ονοματίζω : πατρίδα...».
Οι εκδόσεις ‘’Θερμαϊκός΄'– ΙΑΝΟΣ με σταθερό και διαρκές κριτήριο την ποιότητα και την πνευματική προσφορά αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή που ανέλαβαν την έκδοση της σημαντικής αυτής ποιητικής συλλογής του Ελευθερίου Ξάνθου : ‘’Και ξανάζησα...’’, η οποία τίθεται σε κυκλοφορία προς το ευρύ κοινό.

Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2010

[  Aπό τις εκδόσεις ''Θερμαϊκός'' και τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου