10.5.13


H σκιαμαχία για τη ''Σοσιαλιστική Διεθνή'' και το πραγματικό, κεντρικό ζήτημα της προοδευτικής πολιτικής και της οργάνωσης της σε διεθνές επίπεδο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλήθεια, για τις κοινωνικές πλειοψηφίες, για τις εκμεταλλευόμενες τάξεις και τις χειμαζόμενες από την κρίση κοινωνίες, στις οποίες, υποτίθεται, ότι αναφέρονται τα προοδευτικά κόματα, ιδιαίτερα δέ τα σοσιαλιστικά, ποιό είναι το πραγματικό νόημα της αντιπαράθεσης που αναδύθηκε τελευταία μεταξύ της καρικατούρας της ''Σοσιαλιστικής Διεθνούς'' με πρόεδρο τον ΓΑΠ και της ''νέας'', σοσιαλιστικής διεθνούς, γερμανικής έμπνευσης (της ''Προοδευτικής Συμμαχίας'') ?
Απ΄αυτή τη σκοπιά : της κοινωνικής προοτικής, απ΄αυτή την πλευρά ανάλυσης και ανάγνωσης των πραγμάτων, στην ουσία, ΚΑΜΙΑ.
Όντως, όμως, υπάρχει ένα κεντρικό, μέγα θέμα κοινής δράσης, κοινής οργάνωσης με σκοπό να γίνει πιό παρεμβατική, πιο αποτελεσματική η προοδευτική πολιτική για τα συμφέροντα των κοινωνικών πλειοψηφιών και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.
Αυτό είναι το πραγματικό έλλειμα και παγκόσμιο επίπεδο : προοδευτική πολιτική με βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο και παγκόσμια (διεθνής) οργάνωση για την προώθηση και την κυριάρχηση αυτής της πολιτικής.
Τα υπόλιοπα που συντελούνται, τώρα, υποδύονται ακραίους υποκριτικούς πόλους για την αναπαραγωγή και διαιώνιση του υφιστάμενου πλέγματος πολιτικής εξουσίας και κοινωνικής-ολιγαρχικής κυριαρχίας, με επουσιώδεις ανακατανομές ρόλων και την εσωτερική μετατόπιση του κέντρου βάρους των ισορροπιών προς την γερμανική σφαίρα επιρροής. Η παρασκηνιακή εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων (π.χ., από τις ΗΠΑ), σ΄αυτό πάντα πλαίσιο, είναι πιθανή.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζήτημα, σε συνθήκες μάλιστα παγκοσμιοποίησης είναι (και θα εξακολουθεί να είναι μέχρι την ανάληψη μιάς μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας μέσα από εθνικά ρεύματα και ξεχωριστέες ηγετικές φυσιογνωμίες) : πραγματικά προοδευτική πολιτική με  αντίστοιχη διεθνή προοδευτική οργάνωση (χωρίς ηγεμονισμούς και αλλοτριώσεις, αλλά και με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα και αποτελέσματικό βάρος ώθησης κοινωνικών αλλαγών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο).

Θεσσαλονίκη, 10 Μαίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου