17.11.16

Απόσπασμα από ομιλία του δημοσιογράφου Γιάννη Τριάντη (17 Νοεμβρίου 2000) : Το αιώνιο πρόσημο του Πολυτεχνείου και οι επώνυμοι της ''γενιάς του Πολυτεχνείου''


Το 2000, στις 17 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για το Πολυτεχνείο, με ομιλητές τους : Δημήτρη Παπαχρήστο, Γιάννη Τριάντη, Φώτη Σιούμπουρα και τον υπογραφόμενο.
Τις ομιλίες εκείνες, τον Νοέμβρη 2006, η εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'', με την ευθύνη του Παντελή Σαββίδη τότε Δ/ντή της εφημερίδας και τη φροντίδα του υπογραφόμενου, ως φόρο τιμής για τα 33 χρόνια της Εξέγερσης, εξέδωσε σε ειδικό τόμο που κυκλοφόρησε μαζί με τη εφημερίδα.
Από εκείνες τις ομιλίες (έκδοση της ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"), αντιγράφω ένα απόσπασμα του εξαίρετου δημοσιογράφου και φίλου Γιάννη Τριάντη, που απαντά με ευθύτητα και ευθύνη στις απόψεις του συρμού περί ''της ευθύνης της γενιάς του Πολυτεχνείου''.

Λέει ο Γιάννης Τριάντης : ''... Αν, λοιπόν, συμφωνήσουμε ότι το γεγονός (της εξέγερσης του Πολυτεχνείου) αυτό καθαυτό ήταν , όπως το ορίσαμε, ηρωϊκή συμπεριφορά μιας δράκας νέων ανθρώπων, ο έπαινος τους αξίζει αιωνίως, ακόμη και  αν αρκετοί απ΄ αυτούς είτε έχουν συνθλιβεί σε κομματικές μυλόπετρες, είτε δεν ενδιαφέρονται για το παρελθόν, είτε ούτε και για το τί λέει εκείνο το ιστορικό γεγονός στη σημερινή εποχή. Προσωπικώς τους σέβομαι και θα τους σέβομαι  εσαεί. Και μόνο εκ του γεγονότος ότι εκείνη την εποχή, μια εποχή σκλαβιάς και φοβέρας, αυτά τα νέα παιδιά σήκωσαν το κεφάλι τους και τίμησαν τη δημοκρατική, μακραίωνη παράδοση αυτής της μικρής κουκίδας της υφηλίου της Πατρίδας μας, της Ελλάδας. Επομένως , όπως κι αν κρίνει κανείς την πορεία των πρωταγωνιστών (... αναφέρονται ονόματα ''πρωταγωνιστών''...) ένα δεν μπορεί να αρνηθεί : ότι η ευψυχία της στιγμής ήταν η απόφαση των ελεύθερων ανθρώπων, των ελεύθερων πολιορκημένων, να τιμήσουν το ανθρώπινο γένος. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και ανεξάρτητα αν φυσούσε τις σημαίες των παιδιών εκείνων, ο αντιϊμπεριαλισμός, ή το μένος τους εναντίον του ΝΑΤΟ, η πράξη τους ήταν μια κραυγή ελευθερίας. Κι αυτό είναι το εμβληματικό σημείο της εξέγερσης. Το αιώνιο πρόσημό της !...''


Από την έκδοση της εφημερίδας ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' : Καταθέσεις για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Δημήτρης Παπαχρήστος, Λευτέρης Τζιόλας, Γιάννης Τριάντης, Φώτης Σιούμπουρας) Νοέμβριος 2006, Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου