Oμιλία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, κατά την επίσκεψή του στα Γρεβενά στις 17 & 18 Ιανουαρίου 2003,
προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα (του Φουστανελά),
(17 Ιανουαρίου 20013: στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών και 18 Ιανουαρίου 2003: στην πόλη των Γρεβενών).
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα ευγνωμοσύνης χαιρετίζω την παρουσία σας στο Νομό Γρεβενών, στην πόλη των Γρεβενών. ΄Ενα βαθύ ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησής μου και τη θετική ανταπόκρισης σας, σε τέτοιο χρόνο και μ΄ αυτές τις καιρικές συνθήκες, να επισκεφθείτε τον Άγιο Γεώργιο, γενέτειρα του Νεομάρτυρα και να τιμήσετε τη μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και να βρεθείτε κοντά μας, εδώ, την πόλη των Γρεβενών !
Χαιρετίζω, κ. Πρόεδρε, τον ερχομό σας στην Πίνδο.
Στον Πίνδο, όπως θα έλεγε ο Κώστας Κρυστάλλης. Γιατί ο Πίνδος ήταν γιος του Μακεδόνα, που την ομορφιά, τη λεβεντιά και την ευφυΐα του ζήλεψαν οι άλλοι του δυό αδερφοί και τον φόνευσαν. Κι όταν τον εξόντωσαν ο δράκος της δρακόλιμνης του Σμόλικα , ενός από τα ομορφότερα βουνά της Πατρίδας μας, τον έθαψε εδώ, ονομάζοντας το βουνό αυτό Πίνδο, ενώ οι άλλοι δύο δράκοι, στις δρακόλιμνες , στον Λάκμονα –στο όρος Περιστέρι-, δηλαδή, και στην Τύμφη, στο όρος Γκαμήλα, βρυχώνται ακόμη και σήμερα θρηνώντας τον ήρωα. Και, ο Απόλλωνας θεωρώντας όλο αυτό το βουνό μνήμα του Πίνδου το προστάτευσε από τότε, θεωρώντας ότι είναι δικό του Ιερό Όρος. Τα είπα, αυτά, κ. Πρόεδρε, για να θυμίσω στοιχεία του Τόπου δεμένα με θρύλους στον οποίο βρισκόσαστε, σήμερα, και τον οποίο η παρουσία σας λαμπρύνει.
Είστε ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , ο πρώτος αρχηγός της Πατρίδας που τιμά με την παρουσία του τα Γρεβενά. Τα Γρεβενά του οσίου Νικάνορα και του Κοσμά του Αιτωλού, των νεομαρτύρων Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου, των κλεφταρματωλών Ζήδρου, Τόσκα, Δεληδήμου, Πρίφτη και της οικογένειας των Ζακαίων, τηςν ξεχωριστής προσωπικότητας του Θεόδωρου Ζιάκα, που ορισμένοι αποκάλεσαν Κολοκοτρώνη της Μακεδονίας. Τα Γρεβενά του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Αιμιλιανού, του Γεωργίου Μπούσιου, συνεργάτη του Ίωνα Δραγούμη και του καπετάν Λούκα Κόκκινου συνεργάτη του Παύλου Μελά στους Μακεδονικούς αγώνες. Τα Γρεβενά των πατριωτικών αγώνων της Εθνικής Αντίστασης με τους 36 καπετάνιους στον μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Πατρίδας μας. Τα Γρεβενά των σύγχρονων δημοκρατικών αγώνων και της μεγάλης πολυμέτωπης προσπάθειας για Πρόοδο.
Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,
Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όλοι μας το σύμβολο της Ενότητας του Έθνους και του Ελληνισμού. Βλέπουμε τον άνθρωπο που δείχνει στους νεοέλληνες, αλλά πιστεύω και στους αυριανούς Έλληνες και τις Ελληνίδες, το υπόδειγμα του ήθους, της αξιοπιστίας, της ευθύνης, αλλά και της αυστηρότητας και της τόλμης όταν και όπου χρειάζεται. Γιατί η Ιστορία προχωρά, βέβαια, με αγώνες, με προτάσεις, με προσπάθεια –προσπάθεια κοινή και σχεδιασμένη-, αλλά προχωρά και με υποδείγματα, με παραδείγματα. Και τα υποδείγματα πρέπει να τα δείχνουν πρώτα απ΄ όλα οι δημόσιοι άνδρες. Και , εσείς, κύριε Πρόεδρε, είστε για όλους μας ένα τέτοιο, φωτεινό υπόδειγμα. Ένα παράδειγμα που μπορεί να υποστηρίζει τη σκέψη μας, να διέπει τη στάση και τη δράση μας.
Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,
Ο Τόπος αυτός δεν είναι μόνο ένας τόπος ιστορικός, βασανισμένος, μαρτυρίου, ο τόπος αυτός είναι ένας τόπος που διεκδίκησε στην πάροδο των χρόνων, τη θέση του στην ιστορία της Πατρίδας και πρέπει κα σήμερα να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί πολλές πτυχές της είναι ακόμα άγνωστες κι αφανέρωτες. Ο τόπος αυτός αποτέλεσε και στο παρελθόν, αλλά και τώρα, και πιστεύουμε και αύριο, έναν κομβικό γεωγραφικό και κοινωνικό χώρο ανάμεσα στην Ήπειρο, την Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Αποτέλεσε το κλειδί ανάμεσα σ΄αυτές τις περιοχές. Αποτύπωμα αυτής της πραγματικότητας είναι τα πολλά γεφύρια του, είναι η μίξη με δημιουργικό τρόπο, οι θετικές συνθέσεις πληθυσμών σ΄αυτή την περιοχή. Εδώ ζήσανε και δραστηριοποιήθηκαν αρμονικά πολλές τοπικές –κοινωνικές κατηγορίες , όπως οι βλάχοι, οι κοπατσαραίοι και τελευταία μετά τη μεγάλη καταστροφή στη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες, δίνοντας ένα αποτέλεσμα σημαντικό κι ένα μήνυμα διαχρονικό για την εξέλιξη και την πρόοδο του τόπου.
[….] Η Ελλάδα, μέλος από το 2001 της ευρωζώνης, του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατορθώνει ότι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πέτυχαν μετά από μακρά πορεία ελεύθερου, ήρεμου, δημοκρατικού βίου. Ουσιαστικά η Πατρίδα μας πραγματοποιεί μια πορεία για τη συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους , μετά τη γεωγραφική της ολοκλήρωση ως έθνους –κράτους με σταθερά σύνορα, με το τέλος του εξοντωτικού Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, δηλαδή, μόλις μετά το 1950, και, μάλιστα, σε περιβάλλον εσωτερικών ρηγμάτων, όπου η επτάχρονη δικτατορία συνιστά μια τεράστια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση συνυφασμένη με εθνική τραγωδία. Πιο συστηματικά, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια πραγματικής συγκρότησης και εσωτερικής ενσωμάτωσης , με στεριωμένη τη δημοκρατία και υγιή πολιτικά ήθη, πραγματοποιείται μόνο μετά το 1974. Και, πρέπει να πούμε ότι η συστηματική προσπάθεια οικοδόμησης κράτους με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και το κράτος πρόνοιας αναπτύσσεται μετά το 1981 [.…]
Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,
[….] Ο Νομός Γρεβενών, ένας μικρός , αλλά καθόλου ασήμαντος νομός για την ιστορία και το εκτόπισμα του στα πλαίσια της χώρας, έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Η Εγνατία οδός ανατρέπει θεαματικά τα δεδομένα του χρόνου και του χώρου. Η Εγνατία οδός τοπ μεγαλύτερο κατασκευαζόμενο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, η οδός των τεσσάρων λιμανιών, των πέντε αεροδρομίων, η οδός των κάθετων αξόνων με τους βόρειους γείτονες διέρχεται δίπλα από την πόλη των Γρεβενών. Και μια σειρά από υποδομές με ιδιαίτερη σημασία και βάρος ωθούν την περιοχή σε μια νέα εποχή : το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που αποφασίσθηκε να ξεκινήσει η συγκροτημένη λειτουργία του με εξακτινωμένη –περιφερειακή ανάπτυξη από το νέο ακαδημαϊκό έτος, η αναβάθμιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την ίδρυση τμήματος ΤΕΙ και στα Γρεβενά, η λειτουργία εντός του 2003 του νέου Κέντρου Νεοσυλλέκτων, η λειτουργία την Άνοιξη του 2003 του σύγχρονου, αναβαθμισμένου Νοσοκομείου Γρεβενών, η μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου Γρεβενών σε Κέντρο για την Εκπαίδευση και Φροντίδα παιδιών με αναπηρίες για όλη τη Δυτική Μακεδονία, η ίδρυση και η έναρξη κατασκευής του σωφρονιστικού καταστήματος της Δυτικής Μακεδονίας στο νομό Γρεβενών, η προώθηση της κατασκευής του μεγάλου φράγματος του Ιλαρίωνα στο νότιο τμήμα του νόμου, η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του μεγαλυτέρου οικοσυστήματος της Πατρίδας μας, Αώου – Βίκου - Βάλια Κάλντα, που καλύπτει το μεγαλύτερο ορεινό οικοσύστημα με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα σ’ όλη την Ε.Ε. θα έχει έδρα και θα λειτουργεί, εδώ, στα ορεινά Γρεβενά, η μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου Γρεβενών σε Κέντρο για την Εκπαίδευση και Φροντίδα παιδιών με αναπηρίες για όλη τη Δυτική Μακεδονία, η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας και με οικονομική προγραμματική επιδότηση υποδομών και με την απόφαση ίδρυσης εδώ του Σπιτιού για τα Χειμερινά Σπόρ, όλα αυτά είναι η νέα πραγματικότητα που δημιουργούμε με ευθύνη, όραμα και σχέδιο. Αλλά και στον τομέα της παραγωγής και της ανάπτυξης, με νέες, πρόσθετες δράσεις πρέπει να στηρίξουμε τον τόπο και το μέλλον του : το Πρόγραμμα επιδοτήσεων για την δημιουργία και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων από άνεργους νέους του νόμου, η συστηματική υποστήριξη του αγροτουρισμού σε συνδυασμό με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα, η σταθερή, ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και του οικολογικού προφίλ του νομού στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με στοχευμένες, πολλαπλές δράσεις και ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, αποτελούν μόνιμη φροντίδα και προτεραιότητα πράξεων.
Η προσπάθεια και η συνεργασία όλων των φορέων, της Νομαρχίας, του Δήμου, των Δήμων, αλλά και των παραγωγικών φορέων στον αγροτικό, στον εμπορικό, στον βιοτεχνικό, στον χώρο των εργαζομένων δείχνουν ότι , -ναι-, μπορούμε να πετύχουμε , ότι , -ναι-, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή !
[.…] Πιστεύουμε πραγματικά στο σύνθημα της Ελληνικής Προεδρίας , του πρώτου εξαμήνου του 2003 : ‘’ ο πολίτης στην πρώτη γραμμή’’.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε ,
Θα σας παρακαλούσα, τώρα, να δεχθείτε εκ μέρους μου ένα δώρο.
Ένα δώρο, θα μπορούσα να πω, διαφορετικό… Είναι ένα ντουφέκι !
Ένα ντουφέκι του ιταλικού στρατού, ένα ντουφέκι που εγκαταλείφθηκε στο ύψωμα της Άννιτσας, στη Γρεβενιώτικη Πίνδο, -μεταξύ Σαμαρίνας και Φιλιππαίων-, ένα αντικείμενο νίκης μετά την αναχαίτιση της ιταλικής εισβολής το 1940, εδώ στα υψώματα των ορεινών Γρεβενών, και την επική, ακολούθως, απώθηση μέσα στην Αλβανία… Σ΄αυτήν τη γραμμή άμυνας που σθεναρά απάντησαν ο ελληνικός στρατός με πεζικό, πυροβολικό και ιππικό, αλλά και σθεναρά υποστήριξαν οι Γρεβενιώτες και οι Γρεβενιώτισσες, άνδρες και γυναίκες, με ιδιαίτερη την παρουσία και τη συμμετοχή των γυναικών των Γρεβενών, που έγιναν από τότε γνωστές με το διαχρονικό συμβολισμό : ‘’η γυναίκα της Πίνδου’’.
Τότε, κύριε Πρόεδρε, ήταν που στήθηκε σε κείνο το αιματωβαμένο ύψωμα η ελληνική σημαία και ο ποιητής αναφώνησε :
‘’Η σημαία μας είναι αγέρωχη σαν τα φέρετρα.
Η σημαία μας είναι αναμάρτητη σαν τις μητέρες μας.
Η σημαία μας είναι σκληρή σαν το Θεό.’’
Αυτή η γραμμή άμυνας, στο ύψωμα της Αννίτσας, έγινε στις μέρες μας ένα μέτωπο ανάπτυξης και ελπίδας. Χθες, συμβόλιζε την άμυνα και τον πατριωτισμό, που οφείλουμε, βέβαια, να κρατάμε πάντα μέσα μας, οδηγό στη σκέψη και στους προσανατολισμούς μας. Σήμερα, καταγράφει αυτή η γραμμή, αυτή η κορυφογραμμή, μια προοπτική ανάπτυξης. Μια περιοχή που κερδίζει σταδιακά, με σχέδιο και αγώνα, το στοίχημα της ανάπτυξης, μια κοινωνία που προχωράει μπροστά !
Το ντουφέκι σηματοδοτεί μια εποχή αγώνων για το Έθνος, που κερδίσαμε αλλά ανήκει στο παρελθόν. Σηματοδοτεί και μια καινούργια εποχή, νέων αγώνων της κοινωνίας μας με ειρηνικό τρόπο για πρόοδο και ανάπτυξη, μια νέα εποχή στην ενοποιημένη Ευρώπη, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ευημερίας, ειρήνης και δημοκρατίας.
Ένα νήμα διαπερνά εκείνη και τούτη την περίοδο, το νήμα της εθνικής αυτοπεποίθησης.
Ένα μήνυμα βαθύ και εφαρμόσιμο έρχεται από τότε και συνεχίζει στο σήμερα :
Μπορούμε να κατακτήσουμε υψηλότερους στόχους με Ενότητα και Σχέδιο.
Ναι, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μπορούν, οι Γρεβενιώτισσες και οι Γρεβενιώτες μπορούν !
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου